Hát tegnap volt az első napunk az egyetemen, orientációs nap 3/1. Reggel csoportosan mentünk az egyetemre, hogy ne vesszen el senki :) Kb 40 perc gyalog, ami ilyen hidegben sok. Meleg teával és kávéval vártak minket, meg volt valami süti is, hasonlított a mi kalácsunkhoz, csak meg volt szórva óriási cukordarabkákkal... Fini volt.

Aztán betereltek minket egy nagyelőadóba, ismét eltátottam szemem szám... képet nem csináltam (még a végén idióta kinai turistának néznének...) de kipárnázott székek, felhajtható padok, a másik feje a térdednél van (mint otthon a moziban)Oriási kivetítővásznak és táblák, sehol egy firka a padon, vagy ilyesmi....

A menzán ettünk, egy másik tutorcsoporttal együtt: 2 finn (Sanna és Mina, mindketten tutorok), 1 amerikai lány (Robin Georgaból), 2 koreai, akiknek megjegyezhetetlen a nevük, meg én, a magyar. Mondanom se kell Robinnak igen könnyű dolga volt beszélgetés terén... Szal kb szóvaltartott mindenkit. Szegény nem tudja kimondani a R betűt, amikor előadtam neki a "répa retek mogyoró.." kezdetű dolgot, akkor teljesen kivolt :D:D:D:D Amugy makaronit ettem, ami eléggé érdekesen volt fűszerezve, meg hozzá salátát, és görögdinnyét, és megkóstoltam a finnek helyi italát, valami home-made sört, aminek alkoholtartalma nincs, de ízre tényleg olyan mint a barna sör.

Az előadáson elmondták, hogy most bizony a mézesheteket éljük, amikor még minden szép s jó, de 3 hét mulva eljön a depi ideje, de mi azért ne legyünk depisek.... hát jó... Az előadások után a tutorom körbevezetett az egyetemen, vagyis csak azon a részlegen, ahol vélhetően óráim lesznek. Vicces volt, mert kb a 4. ajtón tudtunk bemenni az épületbe, mert minden ajtó zárva volt. Hát náluk még nincsen suli ilyenkor. Elvileg jövő héten kezdődik a suli, de egyenlőre órát felvenni azt nem tudok. MEgkerestük a tanszékemet is: Ympäristötieteet :) Ja és majd elfelejtettem, azt mondják a finn kiejtésem tökéletes /Anita büszke :) /

Itthon aztán elmentem a Kierukkába, ami egy kis bolt itt a koli egyik épületének aljában. LEginkább egy összezsugorított zsibvásárhoz hasonlít. Itt aztán minen van, a kabátoktól kezdve a gyerekrajzig. Persze semmi használhatót nem találtam...

Átjött este Eszter, beszélgettünk kicsit, Agatával megnéztük a tárgyakat a Korppin (ez a helyi ETR/NEptun), aztán átjött egy másik lengyel csaj, Oli, aki mellesleg magyart tanul :) Vicces volt :)

Agata tanított nekem egy lengyel mondatot, megpróbálom beirni ide: W szczebrzeszynie chrzaszcz brzmi w trzcinie i szczebrzeszyn z tego sŁynie. Mikor kimondta, köpni nyelni nem tudtam. Aztán megtanította nekem kimondani :D

HA valakinek van tippje, mivel lehet szivatni a külföldieket, várom az ötleteket :D

Ma meg süt a nap, úgyhogy megyünk sétálni a 2 lengyellel, meg talán egy amerikai is jön :)

Szerző: haanaft  2010.01.06. 11:13 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haanaft.blog.hu/api/trackback/id/tr901651098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kátyenka 2010.01.06. 21:47:47

-> gimis évek emlékére: Moszkvics slusszkulcs
->őrült, örült, őrölt : ha kihallják a különbséget akkor nagyon profik :D

Farmszomszéd 2010.01.06. 21:48:49

Szia :)

Véletlenül találtam ide a facebookról :)
Hogy mivel lehet szívatni a külföldieket?
- moszkvicsslusszkulcs
- buliztunk a jamaikaiakkal
- Jamaika a jamaikaiaké

vagy bármi, ami a magyaroknak is nyelvtörő :) Modjuk itt van egy pár: www.citatum.hu/kategoria/Nyelvt%F6r%F5

Jó időtöltést Finnhonban!
V.

BPityu 2010.01.06. 21:49:14

Szőrös hörcsög szörpöt szörcsög, s rátörnek a hörcsög görcsök.
Hogy ne járj úgy mint a hörcsög, igyál inkább pezsgős fröccsöt.

BPityu 2010.01.06. 21:49:30

Egy picike pocakos pocok, pocakon pöckölt egy másik picike pocakos pockot, és a pocakon pöckölt picike pocakos pocok, pocakon pöckölte az őt pocakon pöckölő, picike pocakos pockot.

BPityu 2010.01.06. 21:49:51

A szamárnál szomorúbb Szemere sem szerzett hamarabb szamárfi szamarat szomorú szamara számára, ezért sok szomorú szamárkönny szemerkélt a szamárnál szomorúbb Szemere szomorú szamara szeméből.

BPityu 2010.01.07. 21:00:00

Öt Török öt Görögöt dögönyöz közös örömök közt föld döbög döbörög ördögökhöz könyörög.

Mit sütsz kisszűcs, táán sós szusiszószos sült húst sütsz kisszűcs

users.vpg.sulinet.hu/oroszib/index.html?nyelvtoro.html
www.keptelenseg.hu/keptelenseg/olvas/nyelvtorok/
www.citatum.hu/kategoria/Nyelvt%F6r%F5
süti beállítások módosítása